tiistai 12. maaliskuuta 2013

Suunta eteenpäin

No niin, se on aika ottaa suunta kohta tulevaisuutta. Pahin kipu on ohi, joskin säteilykipu on vielä vahvasti läsnä ja taitaa olla seuranani vielä jonkun aikaa. Toivottavasti olisi kuitenkin jo pois päin menossa, sillä mielelläni vähentäisin lääkkeitä ja nukkuisin hyvin.

Etsiskelin helppoja jumppaohjeita, kun alaselän kuntoutus oli vielä kesken ja pelkään vaivojen palautuvan. Törmäsin HyväTerveys sivustolle, josta löytyi kansantajuisia artikkeleita koskien liikuntaa ja minua tällä hetkellä kiinnostavaan selkäongelmaan. Ennen joulua vaivannut vaiva oli(linkki vie sivustolle, josta alla oleva on otettu)

Mikä on : hapan välilevyneste ärsyttää selkäydinkanavaa

Oireet : alaselän kova kipu, joka voi säteillä toiseen jalkaan ja aiheuttaa puutumista

Hoito : kipulääkitys, liiku kivun sallimissa rajoissa, kevyt kävely ja uinti hyväksi, vältä makoilua ja jumppaa, aloita aktiivinen jumppa 6–8 viikkoa kivun jälkeen
 
Nykyinen vaivani, joka todennäköisesti aiheutui jäällä kaatumisesta, on vastaava, mutta vain niskassa ja heijastaa kivun oikeaan käteen.  Kaikissa artikkeleissa kerrottiin, että selkä tarvitsee tukea sisältä päin. Missioni oli ja on edelleen treenata syviä vatsa- ja selkälihaksia. Olen harjoitellut pilatesta ja kunhan pystyn lattialla jumppaamaan meinaan heti palata pilateksen pariin. Nyt kun en vielä voi maata lattialla, etsin ohjeita, kuinka voin treenata syviä lihaksia seisaaltaan.

Totean tämän väittämän valitettavasti täysin oikeaksi :) Kuva täältä
 
Löysin mm artikkelista Mikä laji sopii kipeälle selälle liikkeitä

- Seisominen tasapainolaudan päällä
- Seisominen pehmeällä alustalla yhdellä jalalla
- Jumppapallon päällä istuminen
- Epätasaisella kävellessä (pumppaava liike tekee hyvää välilevyille ja nikamille)

Liikkeet kyllä tuntuvat varsin yksinkertaisilta, mutta pakko uskoa, että pian pääsen takaisin kunnon jumpan pariin. Näiden lisäksi tietenkin treenaan jalkoja, omaa painoa käyttäen, mutta siitä toiste. Niskaongelmissa luotan vielä fysioterapeuttiin, mutta heti, kun kipu helpottaa meinaan palata kuntosalille ja hankkia näihin lihaksiin voimaa, jotta selkä pysyy kunnossa.

Lisäksi, kun selkäni kerran oireilee jo näin "pahasti", niin meinaan kuunnella sitä. Vaikka työni onkin pitkälti istumatyötä, niin en aio enää urakoida töitä loppuun, vaan aikaa taukojumppaan on löydyttävä. Meillä alakerrassa on pieni ja onneton sali, mutta sinne aion suunnata joka päivä ainakin kerran 5 minuutiksi riippumaan ja selkää venyttämään.

Mikään ei motivoi paremmin, kun loukkaantuminen :) Tällaiset suunnitelmat tällä kertaa. Tämä lähtee etsimään tasapainolautaa. Voikaa hyvin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti