sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Vanhemmuus ja iäti huonot yöunet

Olen saanut pian nauttia jo 11 vuotta äitiyden onnesta. Muistan kun esikoiseni syntyi ja pisti koko elämämme uusiksi. Näin jälkikäteen on helppo sanoa kuinka haastava esikoisemme oli olemattomineen unineen ja "vaatimuksineen". Sitä kuitenkin mentiin päivä kerrallaan suurimpana haaveena nukkua läpi yön. Meillä esikoinen, niin kuin tuo kuopuskin, joka ei niin haastava ollut, rupesivat nukkumaan neljä vuotiaana läpi yön. Eli yhteensä n. kahdeksan vuotta meni enempi ja vähempi katkonaisilla unilla.

Oudointa tässä ei suinkaan ole se, ettei unta saanut vaan se, että vieläkään, vaikka lapset nukkuvat pääsääntöisesti läpi yönsä, ei nukuta kunnolla ja väsymys on kovaa. Väittäisinpä jopa, että kovempaa kuin lasten vauva-aikana.

Pinned Image
Tämä kuva Hungry Koalan blogista
Itse kuvittelen, että unettomuus liittyy stressiin ja liikunnan puutteeseen. Stressi taas syntyy siitä, kun lasten koulu/esikoulu ja harrastukset tuovat omat järjestelynsä ja sitten vielä on omat työ ja opiskelupaineet. Yksistään nämä eivät aiheuta sen enempää päänvaivaa, mutta yhdessä ne taistelevat samoista käytettävissä olevasta ajasta ja voimavaroista. Myöskään fyysinen väsymys ei pääse yllättämään, kun liikunta on niin minimissään.

Näiden lisäksi huonoihin yöuniin vaikuttaa "huoli" lapsista. Sitä kun yritti vauvan tarpeita tulkita niin monesti oli sormi suussa, mutta niin sitä on näiden koululaistenkin kanssa! Enkä malta odottaa aikaa, kunhan nuo pääsevät murrosikään. Taitaa kaikota loputkin unet!

Pinned Image
Tämä ihana kuva löytyi www.petsmile.net
Vauva-aikoina muistelenkin selvinneeni väsymykstä vertaistuen avulla. Muutenkin tästä väsymyksestä selviämiseen ja unenlaadun parantamiseen on samat konstit. Riittävästi liikuntaa, mielellään vielä ystävän kanssa, niin paranee mieli ja maailma. Riittävästi omaa aikaa, jolloin pystyy rauhassa purkamaan mieltään painavat asiat, sekä järjestämään aikataulut ja ennenkaikkea usko siihen, että asiat järjestyvät, vaikka kaikkea ei murehtisikaan etukäteen!

Hyvejohtajuuden sivuilla onkin hyvä artikkeli Sänkyyn vajoamisen hyveestä.

Ehkä tulevana yönä minäkin nukun sikeästi! Meinaan ainakin käydä kävelyllä, venytellä ja kokeilla sänkyyn vajoamista. Ennen kaikkea meinaan ottaa yön kerrallaan, nauttia hyvistä öistä, enkä ainakaan etukäteen pelätä huonojakaan öitä. Hyviä unia!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti